Friday, March 30, 2007

Keluhan Peribadi Yang Pendek

Sudah banyak hari saya mengeluh dalam senyap saya. Saya mengeluh dalam tidur saya selepas saya balik ke rumah saya yang tingginya 4 tingkat. Saya juga mengeluh apabila saya mengadap komputer mengerjakan kerja rasmi saya. Malah ketika makan, dahi saya tidak seolah, tidak berhenti berkerut berfikir tentang apa yang berlaku dengan diri saya.

Saya bukan orang yang duduk bertentangan dengan padangan kerajaan sepenuhnya tapi kadang-kadang tiap orang sifatnya memang suka memberikan komen dan kritikan jika sesuatu benda tidak difikirkan baik, munasabah dan sebagainya.

Saya tengoh sudah macam-macam yang berbelit-belit dengan pengurusan pendidikan negara. Ini pandangan umum dan jangan saudara salah tafsir pula nawaitu saya yang murni ini.

Saudara kalau berkecimpung dalam sebuah dunia, jika di situlah tempat saudara duduk, makan, bertinggung, bersembang, mencari rezeki dan lain-lain akan mudah menghidu kesilapan, kepincangan dan perkara negatid dalamnya. Ia tidak dibuat-buat lantaran otak manusia memamg tidak disekat dari berfikir atau diarahkan dengan cara control atau penggunaan remote tertentu. Malah Allah Taalalah yang meminta manusia berfikir, bertaakul, menafsir dan mengkaji.

Terpulang dan terserah kepada anda. Hai pendidikan dan warga pengurusnya gunalah segala wahana yang ada untuk menggubah keadaan ini. Saya kata dari tiap sektor, bahagian dan lain-lain.

Kemungkinan saya silap cakap....

No comments: